T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ATAŞEHİR - ATAŞEHİR YUNUS EMRE ÖZEL EĞİTİM İŞ UYGULAMA MERKEZİ (OKULU)

Rehberlik Nedir?

 

Ataşehir Yunus Emre Özel Eğitim Uygulama ve İş Uygulama Merkezi Rehberlik Servisi Olarak, oryantasyon çalışmaları, bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, sınıf içi etkinlikler, pano çalışmaları, ev ziyaretleri öğrenci öğretmen veli ve okulun diğer personellerine yönelik seminerler düzenlemekteyiz.

Rehberlik Nedir?

Rehberlik, bireyin kendisini tanıyıp, çevresine uyum sağlayıp kendisini gerçekleştirebilmesi için sunulan hizmettir.  Rehberlik Hizmetleri bireyi merkeze alan, gelişimine ve uyumuna yönelik, bilimsel, sistemli ve profesyonel şekilde sunulan bir yardım sürecidir. Rehberlik Hizmetleri birey adına karar merkezi, bireyler adına sorunları çözüm merkezi, tavsiye ve öğüt merkezi değildir. Bireye sorunlarını tanıması, çevresini öğrenmesi ve çözüm yollarını gösterip, kişinin kendisine en uygun olanı seçmesine yardımcı olmaktır.

Psikolojik Danışmanlık Nedir?

Psikolojik Danışmanlık ise, bireyin kendini tanıması, sorunlarının kaynağının farkına varması, sorunlarla baş etme becerisi kazanması, kendisi için gerçekçi kararlar alıp, sağlıklı kişisel gelişim sürdürebilmesi amacıyla yüz yüze kurulan psikolojik yardım ilişkisidir. Günlük yaşamda karşılaşılan duygusal sorunların çözümünde terapötik becerilerin kullanıldığı ve danışmanlık sürecinde yardım alan bireye danışan, yardımı veren uzmana psikolojik danışman adı verilen bir süreçtir.

Rehberlik Servisi

Ataşehir Yunus Emre Özel Eğitim Uygulama Okulu Rehberlik Servisi Olarak, Oryantasyon çalışmaları, bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, sınıf içi etkinlikler, pano çalışmaları, ev ziyaretleri öğrenci öğretmen veli ve okulun diğer personellerine yönelik seminerler düzenlenmektedir. Bu çalışmalar okulun ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan Yıllık Çerçeve Planı düzenlenerek uygulanmakta olup, ihtiyaca yönelik değişiklikler yapılarak çalışmalar sürdürülmektedir. Bireyi tanıma çalışmaları, yönlendirme ve müşavirlik hizmetlerine özen gösterilmektedir. Aynı zaman da sınıflara ait Sınıf Rehberlik Planları mevcut olup, Öğrencilerin eğitsel, mesleki, kişisel sosyal gelişimleri destekleyecek program dahilinde oluşturulan kazanımlar yer almaktadır. Okulumuzun Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri, davranış problemlerinin azaltılması, problem çözme becerilerinin geliştirilmesi aynı zamanda ailelerin kabul düzeyini arttırıcı, yaşadıkları stresi en az düzeye indirmeye yönelik çalışmalar yapmayı okulumuzun özel hedefi olarak belirlenmiştir.

Öğrencilerimiz çeşitli nedenlerden dolayı (bedensel, duygusal, zihinsel, sosyal) eğitim yeterlilikleri ve kişisel özellikleri bakımından yaşıtlarından farklılık göstermektedir. Bu sebepten dolayı Rehberlik Hizmetleri çalışmalarında öncelikle aile, öğretmen ve personel eğitimlerine önem verilmektedir. Öğrencilerimizi günlük yaşamın getirdiği zorluklarla başa çıkabilme, onları bu zor yaşama hazırlamak amacıyla aile eğitimlerine ve aileler ile yapılan iş birliğine önem verilmektedir.

Öğrencilere Rehberlik

Öğrencilerimiz özel eğitim gereksiniminden dolayı rehberlik hizmetleri çalışmaları kişisel farklılıkları ve seviyelerine uygun şekilde yöntem teknik belirlenerek yapılmaktadır. Sınıf Rehberlik Hizmetleri dışında Okul Rehberlik Çalışmaları içerisinde çeşitli seminerler yapılmaktadır. Aynı zaman da öğrencilerin yetenek ve ilgilerini göz önünde bulundurularak yeterli oldukları konularda özgüvenlerini geliştirici nitelikte çalışmalarda aktif rol almaları sağlanmaya çalışılmaktadır.

 

Anne-Babalara Rehberlik

Öğrencilerimiz özel gereksinimli öğrenciler olduğu için Okulumuz velilere yönelik rehberlik hizmetlerine büyük önem vermektedir. Öğrencilerin sosyal, duygusal ve akademik alanda var olan performanslarının arttırılması için aile desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebepten dolayı aile eğitimleri, ev ziyaretleri, velilerle yapılan görüşmeler okul idaresi, öğretmen ve rehberlik servisi tarafınca iş birliği içinde yürütülmektedir.  Öğretmen ,okul idaresi, Veli ve Rehberlik Servisi arasında yapılan iş birliği ve fikir alışveriş okulun öğrencileri daha iyi tanımasına ve bunun sonucunda okulun veliye ve öğrenci ihtiyacına uygun faydalı hizmet vermesini sağlar. Böylelikle öğrencinin eğitiminde ve okula uyumunda okul ve ev yaşantısı arasında paralellik sağlandığı takdirde olumlu sonuçlar alınabilir. 

Öğretmenlere Rehberlik

Rehberlik Hizmetleri programında öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve gelişmelerine yönelik yapılacak çalışmaları daha uygun hale getirilmesi için öğretmenler ile iş birliği içinde olması gerekmektedir. Aynı zamanda öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu konularda öğretmenlere bilgi verme çalışmaları, öğrenci sevk işlemleri, eğitim ortamındaki düzenlemeler, öğretim yöntem ve teknikler, yönlendirme hizmetleri, davranış problemleri hakkında görüşmeler vb. konularda  rehberlik servisi ile işbirliği içinde karara bağlanır. Okulumuzda Öğretmenlere yönelik çeşitli seminerler verilmekte, öğrencilerin genel durumları hakkında görüşmeler yapılmakta böylece rehberlik hizmetleri kalitesi arttırılmaya çalışılmaktadır.

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.11.2017 - Güncelleme: 22.03.2024 09:01 - Görüntülenme: 481
  Beğen | 0  kişi beğendi